Bomber och granater!

Den hĂ€r veckan matchar vi klockan med ett av garderobens manligaste, snyggaste och mest praktiska plagg – bomberjackar. Flygarjackan, som kanske Ă€r mest kĂ€nd i nylon och utan krage, men minst lika snygg i exempelvis ull eller skinn och med krage i pĂ€ls eller imitation, Ă€r alltid aktuell.

Tom Cruise gjorde bomberjackan ikonisk i filmen Top Gun frÄn 1986.

Hugo, Boris Down Bomber, 2 999 kronor.

Tudor, Heritage Black Bay Bronze, 79250BM, 36 240 kronor.

Our Legacy, Life Saver, 3 599 kronor.

Rolex, Air-King, 116900, 58 000 kronor.

A.P.C., Blouson Sherling, 5 0 99 kronor.

Longines, The Longines Master Collection, L2.669.8.78.3, 61 700 kronor.

Kenzo, Blouson Shearling, 7 499 kronor.

Breitling, Navitimer 01, AB012012-BB01, 90 850 kronor.

Private White V.C., Flight Jacket, 5 999 kronor.

IWC, PilotŽs Watch, Mark XVIII, Edition Le Petit prince, IW327004, 45 000 kronor.

Sustainable Luxury – Chopard gĂ„r i brĂ€schen för Fair Trade

 

Guld som Àr etiskt utvunnet Àr vad som stÄr pÄ menyn nÀr det gÀller smycken och klockor i guld frÄn familjeföretaget Chopard.

Som det familjeföretag de Àr har de ett ansvarsfullt hjÀrta, höga etiska krav och vill stÄ pÄ barrikaderna för att de som arbetar i smÄskaliga gruvor ska fÄ en drÀglig tillvaro. Det rör att arbete, lön och studier för barnen premieras. Att sÄ mycket som möjligt av vinsten ska gÄ tillbaka till de smÄ gruvsamhÀllena sÄ att levnadsvillkoren i byarna förbÀttras.

Chopard Àr idag den största köparen av Fair Trade Gold, Àven kallat Etiskt guld, och önskar sjÀlvklart att andra företag, som tillverkar klockor och smycken i Àdelmetallen guld, ska följa deras exempel.

Det hela började med att Caroline Scheufele, Co-President för Chopard tillsammans med sin bror Karl-Friedrich Scheufele, trÀffade Livia Firth, gift med skÄdespelaren Colin Firth. Detta var förstÄs under en filmfestival.

Caroline Àr en hÀngiven filmentusiast och företaget medverkar pÄ flera filmfestivaler som samarbetspartner. Det Àr till exempel hon som designar Cannesfestivalens Guldpalm som förstÄs tillverkas a i etiskt guld.

År 2011 bar Livia för första gĂ„ngen pĂ„ en Oscarsgala guldsmycken tillverkade av Fairtrade Fairmined Ecological gold inom ramen för det som Livia driver och som kallas Green Carpet Challenge.

Livia frÄgade Caroline varifrÄn de köper sitt guld.

”FrĂ„n schweiziska riksbanken sĂ„ klart”, var Carolines snabba svar.

Livia ifrÄgasatte detta eftersom hon sjÀlv arbetar för Eco-Age som har gjort gemensam sak med ARM, en oberoende icke statlig organisation baserad i Colombia med syfte att hjÀlpa de lÀngst ner pÄ stegen i guldkedjan.

Livia berÀttade att ARM stödjer och gör det möjligt för gruvsamhÀllen att fÄ Fairmined certifiering, vilket ger dem en stabil vÀg till marknaden och en rÀttvis uppgörelse för gruvarbetarna och deras samhÀllen nÀr de sÀljer sitt guld.

FrÄn och med den dagen blev Chopards sikte instÀllt pÄ att arbeta med etiskt guld. Idag Àr Chopard största köpare av etiskt guld och efterfrÄgan Àr större Àn tillgÄngen.

-Vi vill göra skillnad i livet för de mÀnniskor som gör vÄr verksamhet möjlig, sÀger Karl-Friedrich.

Caroline förklarade för mig följande:

-VĂ„ra produkter tillhör lyxsegmentet och om det kostar nĂ„gra franc extra för vĂ„ra kunder tycker de inte att det Ă€r fel utan tvĂ€rt om – de uppskattar vĂ„rt stĂ€llningstagande och omfamnar vĂ„r ideologi och Ă€r gĂ€rna med pĂ„ samma tĂ„g som vi. Jag tycker att Ă€kta lyx Ă€r att kĂ€nna till hela leverantörs- och tillverkningskedjan och jag Ă€r stolt över vĂ„rt arbete.

Chopard samarbetar med:

Schweiziska Better Gold association (SBGA), Fairmined och Fairtrade och RJC chain of Custody genom Chopards partnerskap med RJC-certifierade raffinaderier

Fairtradecertifiering innebÀr:

Arbetare i de certifierade guldgruvorna fÄr ett garanterat minimipris för sitt guld samt en premie att spendera pÄ att förbÀttra sina affÀrer eller gemenskapsprojekt som utbildning, rent vatten och sjukvÄrd. Certifieringen innebÀr att dessa smÄskaliga gruvor uppfyller de upprÀknade kraven. Detta hjÀlper dem att förbÀttra sina gruv- och affÀrsmetoder samt öppnar möjlighet till mer försÀljning pÄ bÀttre villkor.

NÄgra av Chopards vÀlkÀnda ambassadörer Àr:

Colin och Livia Firth, Kate Blanchett, Julianne More och Arizona Muse

Milstolpar i Chopards arbete för ”Sustainable Luxury”:

2013

Visades den första Green Carpet kollectionen.

2014

Vinner Cate Blanchett Golden Globe med örhÀngen i sina snibbar tillverkade av RJC certifierad diamanter och Fairmined Gold. Samtidigt görs den första klockboetten i Fairmined Guld modell L.U.C. Tourbillion. Guldpalmen börjar tillverkas i Fairmined Gold.

2015

Green Carpet kollektionen utvecklas. TvĂ„ kooperativa gruvor – en i Bolivia och en i Colombia – tilldelas Fairmined certifiering med Chopards stöd som Ă„tar sig att köpa 100% av guldet gruvorna producerar.

2018

Chopard meddelar under Baselworld att allt guld i deras smycken och klockor nu Àr helt etiskt framtaget.

 

Snyggaste slipsarna

Likt armbandsuret sÄ Àr Àven en vÀl vald slips en iögonfallande accessoar i en mans klÀdsel. VÀlj med omsorg, knyt den vÀl och matcha gÀrna med klockan!

Inspireras av Leonardo DiCaprio i filmen The Wolf of Wall Street – bĂ€r röd slips med blĂ„ skjorta och blĂ„ kostym.

Lanvin, 1 300 kronor.

Jaeger Le-Coultre, Master Chronograph, 1538420, 91 000 kronor.

Rubinacci, 1 650 kronor.

Tudor, Pelagos, 25600TB, 40 090 kronor.

Canali, 1 050 kronor.

IWC, PilotŽs Watch Chronograph, IW377719, 65 000 kronor.

DrakeŽs, 1 500 kronor.

Rolex, Day-Date 36, 118135, 221 100 kronor.

Ermenegildo Zegna, 1 550 kronor.

Omega, Speedmaster Moonwatch Co-Axial Master Chronometer Moonphase Chronograph, 304.93.44.52.99.001, 466 900 kronor.

Breitling vÀrnar sin historia

 

Det Àr bara drygt ett Är sedan tidigare VD för IWC, Georges Kern, tog över rodret pÄ Breitling genom att bli delÀgare. Att han satt sin prÀgel pÄ varumÀrket mÀrks. Han sa, nÀr vi sÄgs i Basel, att detta Àr det roligaste han gjort, att vara entrepenör Àr nÄgot han borde provat pÄ tidigare.

Under Kerns korta tid har kollektionerna förfinats, uppgraderats och ”gamla godingar” dammats av. Deras nya slogan Ă€r passande nog ”Legendary Future”.

Under den tidigare Àgarfamiljen Schneider med sonen Theodore i spetsen har man pÄ Breitling fokuserat pÄ klockor för de som behöver dem i jobbet och framförallt dÄ inom flyget. Men nu att utveckla den tidigare serien Premier visar att de verkligen vill bredda sig och som Kern sa vid presentationen:

”We want to go fishing in a bigger lake”.

Premier som i sin ursprungsform lanserades 1943 var dÄ subtil, elegant och annorlunda jÀmfört med det robusta ur som vi oftast förknippar Breitling med. Premier passade det amerikanska filmstjÀrneidealet under 1940-talet perfekt och blev dÀrför rÀtt populÀr.

Den nya Premier serien har fyra huvudreferenser: B01 Chronograph 42 med inhouseverk, Chronograph 42, Automatic 40 och Automatic day-date 40.

De nya klockorna har inte samma mÄtt som de tidiga utan ör anpassade efter dagens krav och passar flera handleders olika storlekar.

Navitimer, Superavenger, Chronomat och Superocean Ă€r vad vi brukar förknippa med Breitling – men skrapar man lite pĂ„ ytan mĂ€rker man att Breitling under sin 132-Ă„riga historia har man gjort en del intressanta saker, sĂ€ger Fred Mandebaum. Han Ă€r storsamlare av rang och har den största samling vintage Breitling jag nĂ„gonsin sett.

Mandelbaum berĂ€ttade, under det att han lĂ€t mig prova nĂ„gra av sina klockor, att Breitling började producera kronografer i Premierserien redan under 1930-talet. De hade blĂ„nade visare och var enligt honom ”understated” och diskret eleganta.

Smarta Georges Kern har förstÄs knutit Mandelbaum till Breitling som konsult i historiska frÄgor ocj givit honom i uppdrag skriva en bok om det Breitling vi inte kÀnner till sÄ mycket om.

-Det kommer att ta tid men jag har ett team till hjÀlp som forskar efter fakta, sa Mandelbaum.

Nya Premier B01 Ă€r snygg pĂ„ handleden, vĂ€l avvĂ€gd i designen, har tunn skala runt innerboettens kant allt signerat fantastiske och relativt okĂ€nde designern Guy Bove som Kern genast plockade över frĂ„n Chopard. Bove har nu lĂ€mnat Breitling – men hans hand kommer vila över den nya kollektionen lĂ€nge.

En annan favorit i kollektionen Àr Premier Automatic 40 med liten sekund. Den Àr elegant, slimmad, och perfekt Àven för damernas handleder.

Höstkavajer

Om du inte bytt till tjockare kavajer Ànnu sÄ Àr det hög tid nu. Höstens kavajer har ofta inslag av brunt, vilket passar bra med ljusblÄ skjorta eller polotröja. HÀr Àr sÀsongens favoriter med matchande klockor.

    Gianni Agnelli klÀdde sig gÀrna i bÄde höstkostymer och höstkavajer.

Morris Heritage, 4 999 kronor.

Tudor, Heritage Ranger, 79910, 25 790 kronor.

Polo Ralph Lauren, 4 699 kronor.

Panerai, Radiomir 8 Days Titanio, PAM00346, 118 000 kronor.

L.B.M. 1911, 3 899 kronor.

Rolex, Cellini Dual Time, 50525, 181 750 kronor.

The Gigi, 6 799 kronor.

Jaeger-LeCoultre, Reverso Tribute Calendar, 3912420, 249 000 kronor.

Caruso, 7 999 kronor.

Sjöö Sandström, Royal Steel Chrono, 011850, 32 100 kronor.

 

 

Mycket mer Ă€n ett Schweiziskt ”vykort”

Victorinox nya version av sin klocka I.N.O.X. har mekaniskt verk och armband gjort av trÀ!

Den vÀrldsberömda armékniven frÄn Schweiz Àr en riktig klassiker. Ingen vildmarksintresserad person vill vara utan en sÄdan. Den syns i alla Àventyrsprogram och dokusÄpor som utspelar sig i otillgÀnglig terrÀng.

Victorinox startade 1884 i Ibach-Schwyz nĂ€r Karl Elsner med stöd av sin mamma Victoria kunde öppna verkstad i staden. Det han dĂ„ tillverkade var bestick. Än idag Ă€r det samma familj Elsner som Ă€ger företaget och allt man gör – gör man med lĂ„ngsiktighet framför ögonen.

Ekonomin Àr grundmurat stabil sÄ det Àr inga problem att ha det tankesÀttet. NÀr det under nÄgra Är var svÄrt att sÀlja knivar pÄ grund av alla restriktioner i samband med flyg och regler framförallt i USA pÄ grund av september 11 fick ingen sparken pÄ företaget utan tillverkningen fortsatte som vanligt. Man lade överproduktionen i ladorna inför kommande efterfrÄgan. Ett recept som funkade.

Ända sedan lanseringen av den första I.N.O.X.-klockan framtagen i samarbete med New Yorks brandkĂ„r för fyra Ă„r sedan har en version med automatiskt verk stĂ„tt högt upp pĂ„ mĂ„ngas önskelistor. Den ser inte mycket annorlunda ut men vĂ€nder man pĂ„ den syns det automatiska verket genom bakboettens safirglas.

NĂ€r det gĂ€ller armband finns det stĂ„l eller trĂ€ att vĂ€lja mellan. Det lĂ„ter konstigt med trĂ€ men nĂ€r jag provade klockan i Basel kĂ€ndes det riktigt bra och jag mĂ„ste sĂ€ga att jag tyckte det var vĂ€ldigt snyggt. TrĂ€et Ă€r monterat pĂ„ en lĂ€derrem, ser lite ”mahognyaktigt” ut och fĂ„r sĂ„ smĂ„ningom en snygg patina.

Boetten Àr 43 mm har skruvad krona och Àr vattentÀt till 200 meter. Verket Àr ETA 2824-2 och konstruktion gör att en tanks kan köra över den utan att den tar skada.

Jag var pÄ plats i alperna vid den första lanseringen av I.N.O.X. nÀr den lokala brandstationens största bil körde över klockan flera gÄnger inför en förvÄnad journalistkÄr frÄn hela vÀrlden. NÄgon lite repa kunde man ana men ingen annan Äverkan var det förvÄnande resultatet. Den var utrustad med quartzverk men boettens konstruktion Àr densamma pÄ modellen med automatiskt verk och det finns inget som sÀger att den inte skulle klara samma test.

NÄgra milstolpar för Victorinox:

1884 Karl Elsender och hans mor Victoria öppnar bestickverkstad i Ibach-Schwyz, en liten stad i Schweiz

1891 Tillverkar företaget den förstas officiella schweiziska militÀrkniven.

1921 Karl Elsener döper företaget till Victorinox en kombination av mammans namn och inoxydable som Àr franska för rostfritt.

1945 Victorinox kniv, kallad den schweiziska armékniven, gör succé i vÀrlden i och med andra vÀrldskriget

1989 Klockorna gör entré pÄ marknaden.

Familjen Elsner som Àger Victorinox Àr mycket tillbakadragna men jag har förstÄtt att friluftsliv Àr deras stora intresse. NÀr jag trÀffade dem i Basel för ett par Är sen sa de att norra Sverige och Nordnorge lÄg pÄ deras önskelista nÀr det gÀller vandring och camping.

Kul detalj Àr att till vissa INOX-klockor har svenska Naimakka gjort banden till, knutna av fallskÀrmslinor. Modellen med makraméband finns fortfarande men det Àr tyvÀrr inte Naimakka som Àr leverantören lÀngre. Kanske blev efterfrÄgan för stor för det lilla företaget frÄn Norrland.

Scarves!

Armbandsuret i alla Ă€ra, men halsduken Ă€r, med sin placering intill ansiktet, Ă€ndĂ„ en av vinterhalvĂ„rets mest iögonfallande accessoarer. VĂ€lj den med omsorg och matcha den med den viktigaste och mest tidlösa accessoaren – klockan.

Lenny Kravitz i New York 2012 med den gigantiska scarf som snabbt blev omtalad över stora delar av modevÀrlden.

Johnstons of Elgin, 1 299 kronor.

IWC, Portugieser Automatic, IW500703, 124 000 kronor.

Ralph Lauren, 799 kronor.

Omega Speedmaster 57 Co-Axial Chrono, 331.12.42.51.03.001, 76 800 kronor.

Amanda Christensen, 499 kronor.

Jaeger-LeCoultre, Reverso Tribute Calendar, 3912420, 249 000 kronor.

Eton, 599 kronor.

Rolex, Oyster perpetual Explorer II, 216570, 75 650 kronor.

DrakeŽs, 1 299 kronor.

Tudor, Heritage Black Bay, 79230N, 33 440 kronor.

Dykare med automatiska verk frÄn Certina och Tissot

NĂ€stan lika lĂ€nge som klockor burits pĂ„ handleder har urmakarna strĂ€vat efter att de ska kunna fungera i alla möjliga och omöjliga sammanhang – bland annat under vatten. En utmaning eftersom sĂ„ mĂ„nga urverksdelar ska kunna fungera tillsammans utan att pĂ„verkas av vattnet runt dem eller trycket frĂ„n detsamma.

År 1927 kom Rolex ”Oyster” som klassas som vĂ€rldens första vattentĂ€ta klocka. I slutet av 1930-talet utvecklade Panerai modellen Radiomir för dykarna i italienska flottan. Dessa var avsedda som verktyg för armen dykare men i och med att dykning blev populĂ€rt som hobby ökade behovet av dykarur. PĂ„ 1950-talet första halva kom kriterier som skulle följas för att ett ur skulle kunna kallas dykarur. De Ă€r ju livsviktiga verktyg och mĂ„ste dĂ€rför stĂ„ pall för vissa specifika krav:

  1. Boettringen ska bara gÄ att vrida moturs och ha markering minst för var femte minut.
  2. Packningen ska vara mjuk, av gummi eller syntetmaterial och skapa en vattentÀt tÀtning som hÄller fukt frÄn att ta sig in i klockan och skada urverket.
  3. Lumenicerande index och visare som gör att kockan kan avlÀsas under vatten.
  4. Kronan ska vara skruvad sÄ inget vatten kan ta sig in via kronans skruvhÄl.

Även om urmakarna fortsĂ€tter att förbĂ€ttra dykaruren, med motstĂ„ndskraftigare boetter, möjlighet att tĂ„la större djup och andra praktiska egenskaper, Ă€r mĂ„nga av klockorna Ă€n idag inspirerade av de som kom för mer Ă€n 60 Ă„r sedan.

TvÄ av de nya dykaruren med automatiska verk som visades pÄ Baselworld i vÄras var Tissot Seastar 1000 och Certina DS PH200M. BÄda företagen vilar stadigt pÄ traditionell urmakarkunskap.

För Tissots delbörjade det hela i Le Locle 1853. Idag 165 Är senare Àr de fortfarande ett av de stora varumÀrkena inom klockbranschen och idag finns de i lika mÄnga lÀnder som de Àr antalet Är.

Att man tittade ut över grÀnsen var en medveten strategi frÄn familjen Tissot. Det var Charles-Emile Tissot, son till grundaren Charles-Félicien som redan 1858 lÀmnade Le Locle med nÄgra olika fickur i bagaget för att resa till Ryssland. De savonette-ur (fickur med lock) Charles Emile visade den ryska bourgeoisien föll dem pÄ lÀppen och mÄnga specialbestÀllde klockor med portrÀtt av tsaren eller hans officerare. Charles-Emile Tissot lade ocksÄ USA och Latinamerika under sina fötter och kom alltid hem med mycket bra bestÀllningar.

Certina grundades 1888 i Grenchen av bröderna Adolf och Alfred Kurth och arbetar först som Kurth FrĂšres SA. År 1906 vĂ€ljer de namnet ”Grana”, en förkortad form av ”Granacus”, det latinska namnet för Grenchen. De första armbandsuren visas pĂ„ marknaden – frĂ€mst för kvinnor – eftersom mĂ€n pĂ„ den tiden fortfarande vĂ€grade armbandsur. År 1948, pĂ„ 60-Ă„rsdagen, hade företaget 350 anstĂ€llda och öppnade sin första utlĂ€ndska filial i Tyskland. År 1965 Ă€r Certina DS Ă€r en del av den amerikanska flottans undervattenprojekt Sealab II, som bestĂ„r av forskare och dykare som arbetar i en dykstation inom marin forskning.

Tissot Seastar finns i fyra versioner, alla med boetter om 43 mm och 80 timmars kraftreserv. Boetten Àr vattentÀt till 300 meter. Boettring i Ceramica, visare och index med superluminova

Certina DS PH200M Àr har elegant retrostil, en boett i stÄl om 42,8 mm, Àr vattentÀt till 200 meter. Boettring och urtavla Àr svarta och kraftereserven Àr Àven hÀr 80 timmar.

Chelsea boots

Ankelhöga och med resÄr i sidorna gör chelsea bootsen enkla att ta pÄ och vÀrmande pÄ vinterhalvÄret. HÀr Àr fem favoriter nÀr kylan letar sig pÄ och du fortfarande vill behÄlla stilen.

Jason Statham föredrar chelsea boots i grÄ mocka.

Breitling, Navitimer 1461 Croco, 102 000 kronor.

J.M. Weston, 8 300 kronor.

IWC, Portofino Chrono, IW391008, 55 000 kronor.

Saint Laurent, 7 995 kronor.

Jaeger-LeCoultre Polaris Automatic, 69 000 kronor.

Berluti, 22 600 kronor.

Panerai, Luminor 1950 Left Handed 3 Days, PAM00557, 92 000 kronor.

Brioni, 12 000 kronor.

Rolex, Datejust, 126334, 88 400 kronor.

Kingsman, 6 500 kronor.

 

Motiverade tröjor

Det Àr drygt tvÄ mÄnader kvar till jul men man kan med gott samvete börja bÀra stickad tröja med motiv redan nu. Match som vanligt med vÀl valt armbandsur.

   

Kanye West firar jul tidigt i Ă„r.

Kenzo, K Jumper Grey, 2 799 kronor

Rolex, Cosmograph Daytona, 116518LN, 257 200 kronor.

Maison Kitsuné, Fox Head Pullover, 3 499 kronor.

IWC, PilotŽs Watch Mark XVIII, 55 000 kronor.

Polo Ralph Lauren, Wool Knitted Denim Bear, 4 199 kronor

Tudor heritage Black Bay, 79230B, 30 540 kronor.

Gant, Jacquard Knitted Crew Neck, 1 799 kronor.

Panerai, Luminor Due 3 Days Titanio, PAM00728, 84 000 kronor

Tommy Hilfiger, Lewis Hamilton Varsity, 1 799 kronor.

Omega, Speedmaster Automatic Chronometer, 324.33.38.40.04.001, 40 400 kronor.